domingo, 21 de diciembre de 2014

Fitxa del Projecte

  1. Títol de l'activitat: L'escola a casa

  1. Agents personals i tecnologia mediadora
Agents personals: pares i mares d'una classe de 1º d'EP, mestra-tutora del grup i jo com a psicopedagoga
Tecnologia mediadora: els ordinadors de l'aula d'informàtica del centre, els ordinadors de casa, cercador Google, Youtube, Cmap, i pizarra digital.

  1. Problema: Falta de entendiment i col·laboració entre les families i l'escola.
La tutora ha rebut queixes d'algunes dels pares i mares respecte al treball a casa perquè pensen que els nens són massa menuts per realitzar deures a casa inclús el cap de setmana. Però la tutora pensa que els deures a casa són un reforç necessari i una educació en hàbits d'estudi tant per als noies i noies com per als pares i mares i, a més, es coordina amb la resta de mestres de 1º pel que totes segueixen la mateixa dinàmica de treball amb l'alumnat incloent els deures que fiquen per a casa i la resta de mestres no han rebut cap queixa, pel que pensa que és necessari motivar als pares del seu grup i fomentar la seua col·laboració. Així que després de comentar-ho amb la psicopedagoga han decidit que es podria realitzar unes xarrades de pares

  1. Manera de plantejar el problema
El divendre día 28 de novembre la tutora té programada una reunió de pares per informar de com ha anat el transcurs del curs fins el moment y per citar-los individualment per a recollir els resultats de primera avaluació del curs. Aquí la psicopedagoga proposarà el taller de pares i mares, informant-los de la preocupació de la tutora per ampliar la comunicació i col·laboració entre l'escola i les families ja que és un començament d'etapa nou amb una dinàmica diferent on convé sentar les bases per mantenir una bona relació.

  1. Context de l'activitat
          Es tracta d'una escola pública on s'imparteixen les etapes d'infantil (2º cicle) i primaria i està           ubicada en un barri centric d'un poble de Valencià on predomina el treball agrícola pel que el             seu desenvolupament sempre ha estat moderat i, per tant, creat per una comunitat                             predominantment autòctona defensora de les seves costums i de la seva cultura.
          L'equip directiu del centre és el mateix des de fa moltrs anys i a l'escola predomina la                       mateixa dinàmica organitzativa i funcional des de sempre però encara que no es tracta d'un               equip directiu innovador si que són comprensius i apoyen al professorat que desitge                           dinamitzar noves propostes.

  1. Característiques dels aprenents
La població en general és d'una classe sociocultural i econòmica normal-baixa i la majoria dels pares del grup han cursat només els estudis obligatoris i han viscut sempre al poble. En la major part dels casos es tracta de famílies tradicionals on segueixen sent les mares qui dediquen més temps a l'educació dels fills i atenen principalment la relació entre la família i l'escola. Així a l'aula hi ha només dos casos de famílies monoparentals i un noi de pares estrangers. I les edats de tots els pares i mares estan compreses entre els 25 i els 40 anys.
La mestra-tutora és mestra d'educació primària i mestra d'educació especial encara que al centre només fa la funció de mestra d'educació primaria. Té 35 anys i és d'un poble proper. Pel que fa al seu treball mostra molt d'interés pel procés d'aprenentatge del seus alumnes i està especialment preocupada per l'atenció a la diversitat i per l'eduació emocional del seu alumnat prioritzant l'atenció als seus estats emocionals i a la creació d'un ambient d'aprenentatge adequat utilitzant activitats creatives, cooperatives, significatives i lúdiques.

  1. Competències específiques
Tenint com a referent les 7 competències generals que ha establert la LOMCE les competències específiques a assolir són:
  • Competència per utilitzar correctament les TIC que tenen al seu abast
  • Competència per analitzar aspectes educatius de manera crítica

  1. Continguts
Procedimentals:
  • Utilitació d'instruments virtuals de comunicació
  • Realització d'una investigació
  • Defensa del propi punt de vista i de punts de vista alternatius
Actitudinals:
  • Valoració de les TIC com a ferramentes d'informació
  • Valoració de les TIC com a mitja de comunicació entre la comunitat educativa
  • Predisposició a entendre els punts de vista diferents als propis
Conceptuals:
  • Fonst d'informació contrastable sobre l'eduació
  • Cercadors d'informació
  1. Activitats i orientacions
1ª sessió:
Activitat 1: Posada en comú de punts dels punts de vista personals sobre els aspectes educatius i concretament sobre la realització de deures a casa.
Activitat 2: Utilització dels Cmap per crear dos punts de vista alternatius "a favor" "en contra" de la realització de deures a casa amb arguments
2ª sessió:
Activitat 3: Visionat de diferents estudis sobre la conveniencia o no de fer deures a casa
Activitat 4: Distribució aleatòria dels pares i mares en 2 grups per defendre els dos punts de vista alternatius
Activitat 5: Recerca d'informació segons l'equip al que es pertany
3ª sessió:
Activitat 6: Posada en comú de la informació per completar el mapa conceptual
Activitat 7: Reflexions

  1. Fonamentació psicopedagògica del disseny i vinculació amb els continguts d'aquesta assignatura
          El problema s'ha creat pels diferents interessos dels pares i mares i de la mestra pel que es              tractarà de resoldre amb l'orientació psicopedagògica. Concretament es tractarà el problema            per incidir en l'aprenentatge significatiu segons la perspectiva constructivista.

  1. Procediment i criteris d'avaluació
Com a psicopedagoga orientare el procés d'intercanvi d'informacions, reflexions i opinions amb l'objectiu de trobar punts en comú entre la tutora i els pares i mares. I sobre aquetes impressions comuns intentaré que estableixquen acords sobre els que bassar les seues relacions.
Concretament com a mediadora de les TIC proporcionare, junt amb la tutora, els recursos necessaris per a que puguin dur a terme el procés d'aprenentatge i els orientare i ajudare davant dels dubtes que vagin sortint.
Els criteris d'avaluació seran els següents:
  • Utilització autònoma de les TIC
  • Recerca d'informació rellevant
  • Visió crítica del propi punt de vista
  • Visió crítica de punts de vista diferents
  • Interés per trobar punts d'acord
  • Implicació en les activitats
  1. Temporalització
          Constarà de 3 sessions distribuides en els dies 1, 8 i 15 de decembre a més de la presentació            del dia 28 de novembre.








martes, 11 de noviembre de 2014

Autoavaluació de l'activitat 3

Sobre la meua comunicació i seguiment a l'aula, normalment segueixc el forum i el tauler amb normalitat i intente fer aportacions correctes i productives ajudant a solucionar dubte, tot clar, dins de les meues possiblitats i els meu avanç. I per supost també l'utilitze com a mitja d'aprenentatge exposant els meus dubtes. Així, l'aula és per mi un mitja on realitzar un aprenentatge col·laboratiu. 

Sobre el blog, vaig completant el blog a mesura que anem avançant pel que, sens dubte, pot considerar-se un reflex del meu desenvolupament. 

Els aprenentatges d'aquesta activitat els utilitzaré de cara a la darrera activitat. Continuare treballant amb el material de consulta utilitzant els mapes conceptuals perquè m'han ajudat molt a estructuras les meues idees.

lunes, 10 de noviembre de 2014

Mapa conceptual final

Comparació mapes conceptuals

Avaluació Inicial, síntesis del debat i canvi

1. INTRODUCCIÓ
Al llarg d'aquest treball exposaré i argumentaré els canvis que s'han produït en alguns dels meus models mentals i explicaré la manera com s'han produït. Per comprendre la naturalessa d'aquests canvis he consultat el material de l'assignatura que es recomanva a les instruccions i per analitzar els canvis he consultat els materials que he anat desenvolupant des de l'inici del curs.

2. RELACIÓ ENTRE CIÈNCIA, TECNOLOGÍA, SOCIETAT, EDUCACIÓ
A l'avaluació inicial ja tenia clar, després d'haver treballat a la UOC des de la perspectiva constructivista, que tots els elements estan relacionats com ho estan també la cència-tecnología-societat-educació. No hi ha res que naixca en un huit i ,per tant, estem dins d'un entramat d'influències, interaccions, interessos... I ni la tecnologia ni la ciència són una excepció perquè la seua creació i utilització també responen en alguna mesura a una ideología o altra, per tant, utilitzar la ciència per legitimar qualsevol cosa no és cap garantía. Podríem mencionar molts aspectes que constatarien aquesta premisa i aquest argument, per exemple, els científics solen treballar sobre aquelles qüestions que els donaran un benefici i la majoría d'ocasions necessiten una financiació pel que les seues investigacions científiques han de respondre als interessos socials o a interessos particulars privats però poques vegades tenen l'oportunitat de treballar sobre allò que verdaderament desitjarien. I en cas que fos així, estan els científics exents d'ideologies?

Així, aquesta relació entre ciència-tecnología-societat-educació era, al meu entendre, el punt de partida i pense que comprenia que es produia però no el seu abast, com s'observa al mapa conceptual inicial:


En aquest senzill mapa vaig intentar perfilar el tipus de relacions que hi havia entre els quatre components però va ser una errada perquè les interaccions són tan complexes que la meua capacitat no pot descriure com interactuen i tampoc crec que sigui un objectiu d'estudi d'aquesta assignatura. El que si hem va faltar van ser molts elements fruit d'aquest continu que s'ha produit amb les interaccions d'aquests quatre elements i essencialment analitzar com afecta a la psicología i a l'educació, i també fer referència a les transformacions socials.

3. POSTURES DETERMINISTES
Les postures que es treballaren al debat van ser les deterministes. A grans trets, podem dir que la perspectiva determinista social es la que defen que la tecnologia es un fenòmen secundàri al social i depen d'ell i la perspectiva determinista tecnològica defen que la tecnologia no depen de la societat sinó que la societat depén de la tecnologia.

A la síntesis del debat vaig expossar que d'haver triat una postura habría triat la que hem va tocar defendre, la determinista tecnològica perquè s'apropava més a les meues idees. Ara he comprés que les dos postures deterministes són igual d'inadequades i d'entre les Postures d'heterogeneitat entenc què la Perspectiva interactiva també s'ha de descartar per acollir la Perspectiva del teixit sense costures. La primera defen que hi ha una separació delimitada entre tecnología i societat però que es produeix interacció i la segon defen que no hi ha separació entre allò social i alló tecnològic, com he explicat abans.

La societat en els últims anys ha estat marcada pels avanços científics i tecnològics conferint-li molts dels trets característics i la tecnología s'ha fet essencial en la majoria dels àmbits, de manera que si faltarà la tecnologia la societat d'avui es desmonaria i sofriria un canvi dràstic. I de la mateixa manera la tecnología depen de la societat perquè la tecnología que no és útil o no s'inventa o no es desenvolupa, estant totalment condicionada socialment.

4. LES TIC EN L'EDUCACIÓ
En quant a l'ús de la tecnología a l'eduació a la síntesis del debat vaig defendre, des de la postura determinista tecnològica en la que debia apoyar-me, la tesis que la major aportació que ha fet la tecnologia a les escoles és l'augment de la preparació del professorat, ja que l'ha proporcionat l'oportunitat d'anar formant-se segons les seus possibilitats i les seues necessitats i les del seu alumnat, s'ha convertit en una font de consulta i recursos immediata, en un lloc d'encontre de professionals i d'intercanvi de materials, etc., i argumentí que el professor continua sent sobretot als primers anys d'escolarització i en certes circunstàncies el gran mediador de l'educació i millorar-lo és decisiu per donar més qualitat a l'educació. Però no vaig mencionar altres aspectes com que les TIC han propocionat a l'educació el desenvolupament de diversos àmbits educatius i sobretot la seua influència en propiciar un aprenentatge significatiu.

Així ara crec què d'entre les grans aportacions que les TIC han fet a l'àmbit educatiu el seu paper en l'aprenentatge significatiu és el més destacat. Doncs, com he experimentat jo amb el treball d'aquesta assignatura la instrucció que he rebut m'ha creat un desequilibri cognitiu ja que no podia acomodar els nous coneixements als que jo ja tenia i a la mateixa vegada m'ha ensenyat a construir models correctes amb conceptes i relacions adequats i amb tot açò he utilitzat els meus processos mentals i he creat d'atres més complexos experimentant un canvi conceptual el que ha fet que cree un nou model mental construint aprenentatge signiticatiu i tot açò gràcies a que he pogut utilitzar les TIC.
També s'han donat altres condicionants per a que l'aprenentatge que he fet sigui significatiu. Jo vull aprendre pel que es intencional ja que sóc conscient que necessite millorar els meus aprenentatges i vull millorar-los i, a més, tinc un alt nivell de compromís conceptual pel que he fet moltes reflexions.

5. LA TECNOLOGÍA EDUCATIVA

Les TIC han transformat els mitjans tradicionals d'ensenyament de manera que la TE ha entrat en lloc. Hi ha diferents perspectives que expliquen la TE d'entre les que destaquen les Teories extremandament instrumentals, les Teories estremadament Generalites i les Teoríes més realistes. Les instrumentals defenen que la TE no suposa res més per a l'educació que qualsevol tecnologia de la informació i les generalistes defenen que la TE ha transformat els sitema educatiu complet. En canvi, les Teories més realistes defenen que les TE són el disseny, anàlisi, aplicació i avaluació de situacions mediates d'aprenentatge, perquè són un instrument més de l'acció pedagògica que formen part del currículum i que, com a tal, estan al servici del Procés d'ensenyança-aprenentatge.

En conclusió i com diu, David Jonassen, no hem d'oblidar que les TE per si soles no poden canviar l'educació. Així, nosaltres com ha spicopedagogs hem d'impulsar un canvi de plantejaments instruccionals que possibilite que les TE produeixquen tots els seus beneficis.

viernes, 17 de octubre de 2014

Insígnies


Reflexions i síntesi del debat

Hem de ser realistes i admetre què l'educació tradicional és necessària, com ho són altres aspectes que va desenvolupant en els últims anys i què comencen a introduir-se al currículum tal com l'educació emocional o la ciutadania perquè tenen unes funcions i abracen molts aspectes que no pot cobrir la tecnologia, però també la tecnologia aporta a l'educació recursos que obrin unes possibilitats que serien inimaginables. Ens donen un món d'alternatives per poder treballar per una educació inclusiva donant-mos al professorat tot un ventall d'adaptacions de materials i possibilitats per confeccionar-lo ràpidament, la possibilitat d'oferir a tot l'alumnat a l'hora un feed-back immediat, aprenentatges visuals molt detallats quan no és possible situar l'aprenentatge en els contextos pròxims, la possibilitat que l'aprenentatge al llarg de tota la vida pugui fer-se des de qualsevol part del món, etc.

Pense que l'adaptació de la tecnologia i l'ús que li donem és la clau per donar-li el valor que sens dubte té. D'altra banda també molts companys/es afirmen que ens hem fet dependents però jo pense què es tracta d'una dependència relativa ja que podriem viure sense ella però no ho fem perquè no volem renunciar a la nostra calitat de vida, de la mateixa manera que no volem presncindir d'un bon amic , d'un bon company de treball...
A) Al debat m'ha tocat defendre la postura tecnodeterminista però si hagués tingut que triar jo també hagués estat aquesta l'escollida encara què quasi totes les afirmacions que hem anat exposant és molt difícil posicionar-se a favor o en contra perquè tot és molt relatiu, i en moltes coses també prendria una postura sociodeterminista. Així, tot el debat ha estat molt enriquidor per part de les dos postures i molts arguments m'han fet detindre'm a reflexionar com també el divers material consultats però la meua conclusió, tal volta un poc atrevida, és què la major aportació que ha fet la tecnologia a les escoles és l'augment de la preparació del professorat, donant-li l'oportunitat d'anar formant-se segons les seus possibilitats i les seues necessitats i les del seu alumnat, sent una font de consulta i recursos immediata, sent un lloc d'encontre de professionals i d'intercanvi de materials, etc. perquè el professor continua sent sobretot als primers anys d'escolarització i en certes circunstàncies el gran mediador de l'educació i millorar-lo és decisiu per donar més qualitat a l'educació.
B) La meua participació ha estat bona perquè pel general he mantés el model d'argument indicat, he estat clara, m'he mostrat coherent amb la postura que defensava donant bons arguments segons el tema a tractar i relacionant-ho amb el camp de l'educació, he aprofundit en els continguts i he fet les intervencions adequades prestant atenció a les aportacions dels companys/es. A més pense que he aportat idees noves amb els meus arguments.
C) Els companys que per mi han destacat són Eva Carmen Delgado Gracia i la de Jordi Perez Rodríguez. En els dos casos han seguit el model d'argument de Toulmin, han argumentat de manera organitzada, coherent, clara, aportant nous continguts i material... M'han paregut aportacions molt enriqueridores.


miércoles, 24 de septiembre de 2014

Avaluació inicial

QÜESTIONS DE DESENVOLUPAMENT BREU


  1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.

El progrés en el coneixement tecnològic i científic no determina per si sol el progrés econòmic i social. Tant com si parlem de la societat com si parlem de l'individu, aquest coneixement no deixa de ser un element més que es va conformant amb la interacció amb la resta d'elements. Però, aixó sí, és un element decisiu i necessari per aconseguir eixe progrés econòmic i social.

Per exemple i al meu entendre, a pesar què avui en dia hi ha molt més coneixement tecnològic i científic en tots els àmbits i les capes socials, açò no ha estat suficient i estem inmersos en una crisis econòmica i social fruit, en la meua modesta opinió, dels diferents poders socials que legitimen unes polítiques que es podrien caracteritzar com desigualitaries i abusives.


  1. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

La ciència naix, es desenvolupa, s'aplica, s'utilitza... dins i per una societat conformada d'influències econòmiques, polítiques, jurídiques... que responen a certes ideologies i per tant, ja el seu naiximent parteix d'una ideologia.


  1. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

Les TIC sí són un requisit indispensable actualment si volem arribar als objectius educatius que es marca el sistema educatiu i per aconseguir que l'individu es desenvolupe de forma autònoma i eficaç dins la realitat social al llarg de tota la seva vida.


  1. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

La principal causa dels profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys són les noves tecnologies de la informació i la comunicació perquè han creat el fenomen que coneguem com a globalització amb tot els canvis que açò comporta.

  1. Defineix en una frase la Tecnologia Educativa. Digues quin és el seu objecte d’estudi.

La Tecnologia Educativa és la que fem servir en el procés d'ensenyança-aprenentatge. I intenta optimitzar el procés per propiciar el major desenvolupament dels individus que intervenen amb l'objectiu que siguin capaços d'aprendre de manera autònoma i constant segons les seues necessitats.

  1. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.

Els materials, les aportacions dels companys/es i del consultor em transmeten coneixement a través de l'aula virtual però sóc jo qui gràcies al meu domini de les TIC que hem permet accedir a aquest coneixement, a la meua capacitat, motivació... qui construeix el meu propi coneixement.


  1. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Estic totalment d'acord perquè nosaltres ens formem amb el nostre entorn en una interacció continua que dóna significat al nostres pensaments i per tant a la nostra manera d'actuar.


  1. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

Al principi pensava que el temps que tenia que invertir en personalitzar l'entorn de la UOC no anava a ser compensat per les avantatges que m'aportarien els canvis, supose què es deu a la meua poca eficacia en les TIC. I ara m'he animat i he començat a fer-ho.


  1. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts?

No compte amb tots els coneixements que es requereixen per ser eficaç en l'assignatura i he d'anar adquirint-ho, cosa que espere poder fer a mesura que anem avançant perquè actualment desconec molts elements i el meu domini de les TIC es redueix a coses molt bàsiques. Per exemple, mai he fet un índex amb hipervincles i hui és el primer dia que faig un blog a blogger.


  1. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __3___
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ___5___
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ____10____
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __1___
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __10___
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __0___
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ___5____
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ___8___
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: __ 9______
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: __ 5______


  1. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?

Sí pense que podria argumentar les opinions que aquí he expressat perquè estan formades dels meus coneixements i reflexions però no se fins a quin punt podria defendre'ls si meu debatiren perquè talvolta els seus arguments podrien ser millors i hauria de reconstruir els meus coneixements. I no se si canviare els meus esquemes però segur què milloraran.

MAPA DE CONCEPTES





CONCLUSIONS


Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?


Trobe que l'assignatura requerira molta reflexió i capacitat per relacionar conceptes sense limitar-se només al domini en si de les TIC perquè també perseguirà concenciar-nos de la seua importància.