domingo, 21 de diciembre de 2014

Fitxa del Projecte

  1. Títol de l'activitat: L'escola a casa

  1. Agents personals i tecnologia mediadora
Agents personals: pares i mares d'una classe de 1º d'EP, mestra-tutora del grup i jo com a psicopedagoga
Tecnologia mediadora: els ordinadors de l'aula d'informàtica del centre, els ordinadors de casa, cercador Google, Youtube, Cmap, i pizarra digital.

  1. Problema: Falta de entendiment i col·laboració entre les families i l'escola.
La tutora ha rebut queixes d'algunes dels pares i mares respecte al treball a casa perquè pensen que els nens són massa menuts per realitzar deures a casa inclús el cap de setmana. Però la tutora pensa que els deures a casa són un reforç necessari i una educació en hàbits d'estudi tant per als noies i noies com per als pares i mares i, a més, es coordina amb la resta de mestres de 1º pel que totes segueixen la mateixa dinàmica de treball amb l'alumnat incloent els deures que fiquen per a casa i la resta de mestres no han rebut cap queixa, pel que pensa que és necessari motivar als pares del seu grup i fomentar la seua col·laboració. Així que després de comentar-ho amb la psicopedagoga han decidit que es podria realitzar unes xarrades de pares

  1. Manera de plantejar el problema
El divendre día 28 de novembre la tutora té programada una reunió de pares per informar de com ha anat el transcurs del curs fins el moment y per citar-los individualment per a recollir els resultats de primera avaluació del curs. Aquí la psicopedagoga proposarà el taller de pares i mares, informant-los de la preocupació de la tutora per ampliar la comunicació i col·laboració entre l'escola i les families ja que és un començament d'etapa nou amb una dinàmica diferent on convé sentar les bases per mantenir una bona relació.

  1. Context de l'activitat
          Es tracta d'una escola pública on s'imparteixen les etapes d'infantil (2º cicle) i primaria i està           ubicada en un barri centric d'un poble de Valencià on predomina el treball agrícola pel que el             seu desenvolupament sempre ha estat moderat i, per tant, creat per una comunitat                             predominantment autòctona defensora de les seves costums i de la seva cultura.
          L'equip directiu del centre és el mateix des de fa moltrs anys i a l'escola predomina la                       mateixa dinàmica organitzativa i funcional des de sempre però encara que no es tracta d'un               equip directiu innovador si que són comprensius i apoyen al professorat que desitge                           dinamitzar noves propostes.

  1. Característiques dels aprenents
La població en general és d'una classe sociocultural i econòmica normal-baixa i la majoria dels pares del grup han cursat només els estudis obligatoris i han viscut sempre al poble. En la major part dels casos es tracta de famílies tradicionals on segueixen sent les mares qui dediquen més temps a l'educació dels fills i atenen principalment la relació entre la família i l'escola. Així a l'aula hi ha només dos casos de famílies monoparentals i un noi de pares estrangers. I les edats de tots els pares i mares estan compreses entre els 25 i els 40 anys.
La mestra-tutora és mestra d'educació primària i mestra d'educació especial encara que al centre només fa la funció de mestra d'educació primaria. Té 35 anys i és d'un poble proper. Pel que fa al seu treball mostra molt d'interés pel procés d'aprenentatge del seus alumnes i està especialment preocupada per l'atenció a la diversitat i per l'eduació emocional del seu alumnat prioritzant l'atenció als seus estats emocionals i a la creació d'un ambient d'aprenentatge adequat utilitzant activitats creatives, cooperatives, significatives i lúdiques.

  1. Competències específiques
Tenint com a referent les 7 competències generals que ha establert la LOMCE les competències específiques a assolir són:
  • Competència per utilitzar correctament les TIC que tenen al seu abast
  • Competència per analitzar aspectes educatius de manera crítica

  1. Continguts
Procedimentals:
  • Utilitació d'instruments virtuals de comunicació
  • Realització d'una investigació
  • Defensa del propi punt de vista i de punts de vista alternatius
Actitudinals:
  • Valoració de les TIC com a ferramentes d'informació
  • Valoració de les TIC com a mitja de comunicació entre la comunitat educativa
  • Predisposició a entendre els punts de vista diferents als propis
Conceptuals:
  • Fonst d'informació contrastable sobre l'eduació
  • Cercadors d'informació
  1. Activitats i orientacions
1ª sessió:
Activitat 1: Posada en comú de punts dels punts de vista personals sobre els aspectes educatius i concretament sobre la realització de deures a casa.
Activitat 2: Utilització dels Cmap per crear dos punts de vista alternatius "a favor" "en contra" de la realització de deures a casa amb arguments
2ª sessió:
Activitat 3: Visionat de diferents estudis sobre la conveniencia o no de fer deures a casa
Activitat 4: Distribució aleatòria dels pares i mares en 2 grups per defendre els dos punts de vista alternatius
Activitat 5: Recerca d'informació segons l'equip al que es pertany
3ª sessió:
Activitat 6: Posada en comú de la informació per completar el mapa conceptual
Activitat 7: Reflexions

  1. Fonamentació psicopedagògica del disseny i vinculació amb els continguts d'aquesta assignatura
          El problema s'ha creat pels diferents interessos dels pares i mares i de la mestra pel que es              tractarà de resoldre amb l'orientació psicopedagògica. Concretament es tractarà el problema            per incidir en l'aprenentatge significatiu segons la perspectiva constructivista.

  1. Procediment i criteris d'avaluació
Com a psicopedagoga orientare el procés d'intercanvi d'informacions, reflexions i opinions amb l'objectiu de trobar punts en comú entre la tutora i els pares i mares. I sobre aquetes impressions comuns intentaré que estableixquen acords sobre els que bassar les seues relacions.
Concretament com a mediadora de les TIC proporcionare, junt amb la tutora, els recursos necessaris per a que puguin dur a terme el procés d'aprenentatge i els orientare i ajudare davant dels dubtes que vagin sortint.
Els criteris d'avaluació seran els següents:
  • Utilització autònoma de les TIC
  • Recerca d'informació rellevant
  • Visió crítica del propi punt de vista
  • Visió crítica de punts de vista diferents
  • Interés per trobar punts d'acord
  • Implicació en les activitats
  1. Temporalització
          Constarà de 3 sessions distribuides en els dies 1, 8 i 15 de decembre a més de la presentació            del dia 28 de novembre.